maandag 13 oktober 2008

Vergeten oorlog (1)

Luis Moreno Ocampo, de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, heeft opgeroepen tot de arrestatie van Joseph Kony, de Oegandese rebellenleider.

Aanleiding zijn de hernieuwde aanslagen van Konys Verzetsleger van de Heer op burgers in Zuid-Soedan en Oost-Congo. Sinds midden september 2008 werden al verschillende dorpen aangevallen. Er vielen reeds tientallen doden en enkele honderden kinderen werden ontvoerd. Zo vielen rebellen op 18 september een legerpost aan in Zuid-Soedan Vier mensen werden verminkt en een soldaat en een vierjarig kind werden gedood. Het kind werd levend in een brandend huis gegooid.

Het ICC beweert bovendien dat Kony bevelen heeft gegeven om duizend nieuwe rekruten te ontvoeren en om aan nieuwe wapens te komen. Kony bereidt met andere woorden en nieuwe oorlog voor.

Wie is die Joseph Kony?

Joseph Kony werd in 1960 geboren in Oeganda en behoort tot de Acholi-stam. Hij richtte in 1987 het Verzetsleger van de Heer, een Oegandese verzetsbeweging, op.



Leider van het LRA, Joseph Kony


In de jaren 1980 vocht de rebellengroep van president Museveni tegen de centrale regering van Generaal Okella, een Acholi. In januari 1986 greep Museveni de macht. Verschillende Acholi rebellenbewegingen werden opgericht, maar Museveni slaagde erin ze allemaal op de knieën te dwingen.

In januari 1987 verenigde Kony de resten van deze rebellengroepen en stichtte het Lord's Resistance Army (LRA) of het Verzetsleger van de Heer. Kony beweerde dat de Heilige Geest over hem neergedaald was en hij noemde zijn rebellenverzet een heilige missie. Hij meende in contact te staan met God die hem de opdracht gaf te moorden, te plunderen en te verkrachten.

De uitvalsbasis van het LRA is Zuid-Soedan. Van daaruit valt het Noord-Oeganda binnen. Op zoek naar voedsel, branden de rebellen dorpen plat en vermoorden ze burgers. Het LRA draait zijn hand niet om voor verminkingen, verkrachtingen, kannibalisme en moord.

Kindsoldaten

Kony ontvoerde het afgelopen decennia al zeker twintigduizend kinderen. Zij worden soldaat in zijn kinderleger of seksslavin van de commandanten. Met hun geweren en machetes terroriseren deze kinderen de streek waar ze zelf vandaan komen. Als de kinderen weigeren te vechten, worden ze door andere rebellen vermoord of verminkt.

De onethische praktijken van het LRA kwamen voor het eerst in de media in 1997, door getuigenissen van gevluchte kinderen. De ontvoering van 139 kinderen uit Aboke (10 oktober 1996) kreeg zeer veel media-aandacht. Na 2000 leek het conflict uit te doven, hoewel er nog dagelijks ontvoeringen en moorden waren.

In september 2008 startten Joseph Konys rebellen echter een nieuw offensief in Zuid-Soedan en Oost-Kongo.

Deze ‘vergeten oorlog’ duurt nu al eenentwintig jaar en heeft al het leven gekost aan minstens honderdduizend mensen. Ondanks het feit dat er een internationaal aanhoudingsbevel tegen Kony loopt en dat iedereen ongeveer weet waar de man zich schuilhoudt, is hij nog altijd niet gearresteerd. Dat is een schande. Het is bovendien onbegrijpelijk en onaanvaardbaar dat de internationale gemeenschap hier niet op reageert. Of niet voldoende alleszins.

3 opmerkingen:

Wouter Rombouts zei

Interessant artikel Annelies! Te meer daar er niet veel over te lezen valt in de main-stream media.

Annelies DB zei

Allemaal mee akkoord, Kelly. Dat het Museveni was die de zaak aanklaagde had ik in mijn artikel weggelaten omdat het anders veel te lang werd. Ik weet ook dat er heel veel kritiek is op het ICC en misschien heb je wel gelijk en zijn de lokale tradities om met conflicten een oplossing.

Maar... waarom gebeurt dat er dan niets? Er is een internationaal arrestatiebevel en niemand doet iets. En de lokale bevolking leeft vrees ik teveel met angst om iets te ondernemen. En de leiders daar die zijn waarschijnlijk allemaal een beetje betrokken en het zal ook wel met geld te maken hebben. (Kony krijgt zijn wapens trouwens van Soedanese rebellen) Die Kony is een echt monster én toch lijkt het alsof hij zijn gangetje mag gaan.

Ok, hem uitschakelen is waarschijnlijk niet voldoende. Er zit een hele rebellengroepering achter. Maar is daar dan geen oplossing tegen? Deze situatie kan toch niet langer voortduren?

Als er niet zoiets is als het Hof om zich met deze zaak bezig te houden... wie of wat gaat het dan wel doen? Vanzelf zal deze situatie niet opgelost raken denk ik.

Ik heb deze blogpost erop gezet in de (naïeve) hoop dat er iemand hem leest en even nadenkt. Ik ben blij dat er reactie op komt en misschien een discussie op volgt. Want als er niet over gepraat/geschreven wordt, dan is deze oorlog misschien helemaal vergeten.

Trouwens, ik wil je meesterproef wel graag eens inkijken als dat kan.

Els Depauw zei

Dag Kelly,

ik schrijf dit jaar ook een thesis over de spanning tussen de methodes van het ICC en de 'local justice mechanisms en de rol die het ICC heeft gespeeld in het vredesproces in Noord-Oeganda. Toevallig kwam ik op deze blog terecht en las dat jij ook rond dit thema gewerkt hebt. Vandaar ben ik ook zeer geïnteresseerd in de masterproef die jij geschreven hebt. Zou ik die eventueel ook eens mogen lezen?

Alvast bedankt!
Groeten Els