zaterdag 11 oktober 2008

Van wie is de Noordpool?

Dat de Noordpool smelt, is geen nieuws. Dat er gevochten wordt de schat aan olie, gas en vis die er zal vrijkomen, wel. Door het smelten van de ijskappen wordt het Noordpoolgebied immers steeds interessanter voor het delven van aardolie en aardgas.

De hoeveelheid aardolie in de Noordpoolregio wordt geschat op 90 miljard vaten en de hoeveelheid aardgas op 47 biljoen kubieke meter. In het Arctische gebied liggen ook diamant, zilver, koper en zink. Maar van wie is dit enorme reservoir eigenlijk?

De regel is dat elk aan zee grenzend land recht heeft op 560 kilometer vanaf zijn kust. Alle landen proberen deze wet echter te omzeilen. Zo beweert Denemarken dat Groenland met de Noordpool verbonden is via een rif onder water. De Russen beweren op hun beurt dat datzelfde rif Russisch is, aangezien het door een Rus ontdekt werd.

Onlangs claimde de Canadese premier Harper deze poolschat. Hij bestelde ook meteen acht superstevige patrouilleschepen, die in staat zijn om door ijs van meer dan een meter dik te ploegen. Met deze schepen wil Harper ‘zijn’ Noordpool verdedigen.

De andere landen die aanspraak denken te maken op een stuk Noordpool zijn Rusland, Noorwegen, Denemarken, en de VS.

Mijn vragen: denkt u dat deze landen geneigd zullen zijn om maatregelen te nemen die de klimaatverandering tegengaan? Denkt u dat zij wakker liggen van de verstrekkende gevolgen die het smelten van het poolijs hebben voor de opwarming van de aarde?

4 opmerkingen:

Geert Simonis zei

Eigenlijk is de Noordpool van mij.

Annelies DB zei

Dat vreesde ik al Geert :)

Geert Simonis zei

Ik wil gerust delen. Allez, met u dan toch. Niet met de Russen natuurlijk.

Arjan v k zei

De Noordpool is als Iedereen erom blijft vechten van mij!! Als we dat nu met z'n alle delen/gebruik maken/uitlenen en er dan gewoon een nieuw land van stichten gevuld met mensen uit de hele wereld wil ik graag voor dit idee 10% van alle omzet die gedraaid wordt. ;) zo hou je het leuk. Iedereen heeft dan olie, aardgas, goud, zilver of welk ander opbrengend goedje in dit land zich ook bevind