vrijdag 24 oktober 2008

Het marketingproduct Che Guevara

TEST: Vraag aan de eerste de beste bezitter van een Che Guevara-gadget wie Che Guevara was, waarvoor hij stond en waarom hij/zij er een gadget van heeft.

De voorspelbare antwoorden: een Latijns-Amerikaanse guerillastrijder die meegeholpen heeft aan de bevrijding van Cuba. Waarom hij een Che-gadget heeft, weet hij meestal niet. Misschien denkt de gadgetbezitter zich te kunnen vereenzelvigen met Che, de rebel die opkwam tegen het establishment.

Wie is die Che Guevara?
Ernesto Guevara werd geboren in 1928 in Argentinië. ‘Che’ is de roepnaam die hij later kreeg en die verwijst naar zijn Argentijnse afkomst. Hij was een dokter, een marxistische revolutionair en een Cubaans guerrillaleider.



Che Guevara was lid van Fidel Castro’s revolutionaire beweging die in 1959 in Cuba via een revolutie aan de macht kwam. In 1966 verliet Che Guevara Cuba, na verschillende politieke postjes in de socialistische Cubaanse regering. Hij trok naar Congo en later naar Bolivia om er het marxistische ideeëngoed te verspreiden. Op 8 oktober 1967 werd hij opgepakt tijdens een door de CIA georganiseerde militaire operatie van het Boliviaanse leger. Eén dag later werd hij geëxecuteerd. Zijn laatste woorden zouden: "Schiet lafaard, het enige wat je doodt is een mens", geweest zijn.

Het doel heiligt de middelen?
Che Guevara was tijdens de Cubaanse revolutie onder meer verantwoordelijk voor de executie van deserteurs, spionnen en informanten. Hij vond het belangrijk van elke executie een afschrikwekkend voorbeeld te maken. Het waren daarom allemaal publieke terechtstellingen. Che Guevara stond er (in de mate van het mogelijke) op dat de familie en vrienden van de geëxecuteerde de voorstelling konden bijwonen.

Nadat Castro aan de macht kwam werd Che Guevara bovendien aangesteld als commandant van het gevangenisfort ‘La Cabana’. Hij leidde er de berechtingen en executies van honderden leden van het regime van Batista.

Cultfiguur
Weet de gemiddelde Che-gadgetbezitter dat Che honderden mensen heeft vermoord en laten vermoorden? Of ziet hij Che alleen als een soort van bewonderingswaardige Messias die streed voor het volk?

Rond Che Guevara is alleszins een gigantische persoonlijkheidscultus ontstaan. Dat hij jong gestorven is, heeft daar sowieso mee te maken. Door zijn executie werd hij een icoon van de communistische revolutie en een symbool voor de strijder tegen onrecht. Daarbij zien velen, als ze het al weten, zijn daden als militair en executeur als noodzakelijk. Het doel heiligt de middelen, niet waar?

Een vijand van de VS, geliquideerd door een door de CIA georganiseerde legereenheid, dat spreekt tot de verbeelding. Che Guevara is niet langer een Argentijnse dokter/guerrilla. Che is een cultfiguur. Een marketingproduct.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

An sich wel een punt, maar het laat een belangrijke vraag onbeantwoord. Als hij een marketingproduct is, wie verdient er dan geld aan? Che-gadgets worden immers niet gratis uitgedeeld.

Het copyright over de foto heeft al veel discussie en rechtzaken opgeleverd. Op de erfgenamen van Che Guevara na is geen enkel daarvan uit overtuiging. Met als meest uitgesproken voorbeeld de uitspraak dat de ngo reporters zonder grenzen 6000 euro moest betalen aan de erven van de fotograaf.

Anoniem zei

Ernesto Guevara was ook een Latijns-Amerikaane guerillastrijder die Cuba inderdaad heeft bevrijd van de dictator Batista. Is dat misschien niet voldoende om voor die bewondering uit te komen?
El Che heeft inderdaad veel mensen terechtgesteld, maar bijna allemaal waren ze Batista 's martelaars. Akkoord, niemand heeft het recht te beslissen over het leven van een ander, maar u bent wel vergeten om erbij te zetten dat hij dit deed vanuit zijn overtuiging om van Cuba een vrijstaat te maken, voor de gelijkheid van het volk, voor een klassenloze maatschappij, voor zijn volk.